W kazdym z trzech pojemnikow znajduje sie 10 opakowan pewnego produktu, przy czym liczby opakowan uszkodzonych wsrod nich wynosza odpowiednio 1,2,3 dla poszczegolnych pudelek. Losujemy 3 opakowania na jeden z dwoch sposobow: 1) wszystkie opakowania zsypujemy do jednego pudelka i z niego losujemy jednoczesnie 3 opakowania albo 2) najpierw losujemy pudelko, a z niego 3 opakowania. Przy ktorym sposobie losowania prawdopodobienstwo wylosowania 3 opakowan uszkodzonych jest wieksze?
Nie mam pomysłu na to zadanie. Wiem jak obliczyć jedynie prawdopodobienstwo wylosowania uszkodzonej sztuki w pojedynczych pojemnikach..
Prawdopodobieństwo całkowite.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo całkowite.
Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite (zupełne)
a) \(\displaystyle{ Pr(A) = 3\cdot \frac{1}{3} \frac{{6 \choose 3}\cdot {24 \choose 0}}{{30 \choose 3}}= \frac{1}{203}.}\)
b) Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite (zupełne)
\(\displaystyle{ Pr(B) = \frac{1}{3}\cdot \frac{1}{10} + \frac{1}{3}\cdot \frac{2}{10} + \frac{1}{3}\cdot \frac{3}{10} = \frac{1}{5}.}\)
a) \(\displaystyle{ Pr(A) = 3\cdot \frac{1}{3} \frac{{6 \choose 3}\cdot {24 \choose 0}}{{30 \choose 3}}= \frac{1}{203}.}\)
b) Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite (zupełne)
\(\displaystyle{ Pr(B) = \frac{1}{3}\cdot \frac{1}{10} + \frac{1}{3}\cdot \frac{2}{10} + \frac{1}{3}\cdot \frac{3}{10} = \frac{1}{5}.}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 20:51 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
Prawdopodobieństwo całkowite.
Przy sposobie 1 masz po prostu 30 opakowań, z czego 6 uszkodzonych. Wówczas:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6}{30} \cdot \frac{5}{29} \cdot \frac{4}{28}}\)
W drugiej sytuacji zauważ, że 3 uszkodzone możesz wylosować TYLKO, jeśli trafisz na trzeci pojemnik! (Szansa tego zdarzenia to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3} \cdot \frac{3}{10} \cdot \frac{2}{9} \cdot \frac{1}{8}}\)
Dokończenie obliczeń zostawiam Tobie
@up - losujemy jednocześnie, więc w 2. przypadku mianowniki też się zmieniają
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{6}{30} \cdot \frac{5}{29} \cdot \frac{4}{28}}\)
W drugiej sytuacji zauważ, że 3 uszkodzone możesz wylosować TYLKO, jeśli trafisz na trzeci pojemnik! (Szansa tego zdarzenia to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3} \cdot \frac{3}{10} \cdot \frac{2}{9} \cdot \frac{1}{8}}\)
Dokończenie obliczeń zostawiam Tobie
@up - losujemy jednocześnie, więc w 2. przypadku mianowniki też się zmieniają