Twierdzenia integralne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

Twierdzenia integralne

Post autor: pocahontas005 »

Proszę o pomoc w takim zadaniu:

Zmienne \(\displaystyle{ X _{1}, ...,X _{10}}\) mają następujące funkcje rozw:

\(\displaystyle{ P(x _{i}= -1)= \frac{1}{4}}\)

\(\displaystyle{ P(x _{i}=0 )= \frac{1}{4}}\)

\(\displaystyle{ P(x _{i}= 1)= \frac{1}{2}}\)

Oczacowac prawdopodobieństwo że średnia wartosc tych zmiennych jest w przedziale \(\displaystyle{ <0,2;0,27>}\)

Nie mam żadnego pomysły na zadanie, prosze o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ