Słaba zbieżność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Słaba zbieżność

Post autor: KasienkaG »

\(\displaystyle{ X_k}\) ma rozkład Poissona z parametrem k.
Do czego słabo zbiega \(\displaystyle{ \frac{X_k - k}{\sqrt{k}}}\) gdy k dąży do nieskończoności?

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to rozwiązać?
Od czego powinnam zacząć?

Wsk. była taka, żeby rozwiązać za pomocą funkcji charakterystycznych.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Słaba zbieżność

Post autor: bartek118 »

Ja bym najpierw spróbował policzyć, do czego zbiega dystrybuanta
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Słaba zbieżność

Post autor: KasienkaG »

A ja niestety nie umiem;(
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Słaba zbieżność

Post autor: bartek118 »

Policz \(\displaystyle{ F_{k}(t) = \mathbb{P}\left( \frac{X_k - k}{\sqrt{k}} \leq t \right)}\), potem policz granicę przy \(\displaystyle{ k \to \infty}\)
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Słaba zbieżność

Post autor: KasienkaG »

\(\displaystyle{ F_{k}(t) = \mathbb{P}\left(X_k\leq \sqrt\left( k\right) *t +k \right)}\)
i wiem, że to jest zmienna o rozkładzie Poissona, ale co dalej?
Chyba muszę się nad tym jeszcze trochę zastanowić;)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Słaba zbieżność

Post autor: bartek118 »

Źle. Powinno być: \(\displaystyle{ F_{k}(t) = \mathbb{P}\left( \frac{X_k - k}{\sqrt{k}} \leq t \right) = \mathbb{P}\left( X_k \leq t \sqrt{k} + k \right)}\)

Teraz policz to ostatnie prawdopodobieństwo.
ODPOWIEDZ