Prosił bym o pomoc w rozwiazaniu takiego zadania:
Wielkość zużycia benzyny przez pewien typ silnika w ciągu godziny pracy jest zmienną losową o
wartości oczekiwanej 15 i wariancji 18. Jakie jest odchylenie standardowe średniej zużycia paliwa
liczonej dla dziesięciu takich silników?
Jak zacząć rozwiazywać to zadanie ?
odchylenie standardowe średniej
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
odchylenie standardowe średniej
normalny ?
-- 27 stycznia 2013, 18:25 --
\(\displaystyle{ E(X) = 15}\)
\(\displaystyle{ Var(X) = 18}\)
\(\displaystyle{ n=10}\)
\(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{18} \approx 4,24}\)
\(\displaystyle{ \sim N(15; 4,24)}\)
?
-- 27 stycznia 2013, 18:25 --
\(\displaystyle{ E(X) = 15}\)
\(\displaystyle{ Var(X) = 18}\)
\(\displaystyle{ n=10}\)
\(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{18} \approx 4,24}\)
\(\displaystyle{ \sim N(15; 4,24)}\)
?