poprawność wzorów
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
poprawność wzorów
Chciałabym upewnić się, czy te wzory są poprawne
\(\displaystyle{ 1. P(A \cup B')=P(A)-P(A \cap B)\\
2.P(A \cap B')=P(A)-P(A \cap B)\\
3. P(A \cup B)'=P(A')-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ 1. P(A \cup B')=P(A)-P(A \cap B)\\
2.P(A \cap B')=P(A)-P(A \cap B)\\
3. P(A \cup B)'=P(A')-P(A \cap B)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
poprawność wzorów
Czy możesz powiedzieć jak powinny wyglądać poprawnie te wzory? Nie umiem zastosować diagramu Venna.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
poprawność wzorów
Najlepiej będzie jak sama to zrozumiesz. Narysuj sobie dwa kółka jako zbiory \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\), np. tak: . Załóżmy, że ten prostokąt w którym narysowane są te kółka to cała przestrzeń zdarzeń elementarnych czyli \(\displaystyle{ \Omega}\).
Który obszar oznacza wówczas \(\displaystyle{ A \cup B'}\) ?
Dla jednoznaczności określeń postów załóżmy, że kolejne pokolorowane obszary, patrząc od lewej, mają kolor:
- pomarańczowy (zbiór \(\displaystyle{ A}\))
- granatowy (zbiór \(\displaystyle{ A \cap B}\))
- niebieski (zbiór \(\displaystyle{ B}\)
- biały (zbiór \(\displaystyle{ \Omega}\)).
Który obszar oznacza wówczas \(\displaystyle{ A \cup B'}\) ?
Dla jednoznaczności określeń postów załóżmy, że kolejne pokolorowane obszary, patrząc od lewej, mają kolor:
- pomarańczowy (zbiór \(\displaystyle{ A}\))
- granatowy (zbiór \(\displaystyle{ A \cap B}\))
- niebieski (zbiór \(\displaystyle{ B}\)
- biały (zbiór \(\displaystyle{ \Omega}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
poprawność wzorów
W 3 wzorze zrobiłam pomyłkę przepisując powinno być tak:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)'=P(A')-P(A' \cap B)}\)
Czy to poprawnie?
Co do przypadku \(\displaystyle{ A \cup B'}\) to będziemy mieć obszar pomarańczowy i biały tak?
\(\displaystyle{ P(A \cup B)'=P(A')-P(A' \cap B)}\)
Czy to poprawnie?
Co do przypadku \(\displaystyle{ A \cup B'}\) to będziemy mieć obszar pomarańczowy i biały tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
poprawność wzorów
Teraz wzór jest 3. jest OK.
A granatowy?Studentka_mat pisze:Co do przypadku \(\displaystyle{ A \cup B'}\) to będziemy mieć obszar pomarańczowy i biały tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
poprawność wzorów
granatowy też.
Więc jak powinien wyglądać wzór?
\(\displaystyle{ A \cup B'=B'+A-A \cap B}\)
Więc jak powinien wyglądać wzór?
\(\displaystyle{ A \cup B'=B'+A-A \cap B}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
poprawność wzorów
Raczej tak (pomijając nawet, że w Twoim zapisie masz pomieszane sumy zbiorów z dodawaniem):
\(\displaystyle{ P(A \cup B')=P(B')+P(A \cap B)}\)
Oczywiście mogą być także inne poprawne wzory.
\(\displaystyle{ P(A \cup B')=P(B')+P(A \cap B)}\)
Oczywiście mogą być także inne poprawne wzory.