Odchylenie standardowe i rozkład wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dethim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka :]
Podziękował: 10 razy

Odchylenie standardowe i rozkład wykładniczy

Post autor: dethim »

Witam, prosze o jakies wskazowki, ew. o rozwiazanie lub informacje jak do tego podejsc:

Czas obsługi petenta przez urzędnika ma rozkład wykładniczy z parametrem 1/10. Niech T oznacza średnią arytmetyczną z czasów obsługi 25 patentów. Jakie jest odchylenie standardowe zmiennej T?

Zacząłem tak:
\(\displaystyle{ \lambda = \frac{1}{10}

T = E(X) = \frac{1}{\lambda }

= 1 \cdot 10 = 10}\)
noelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2011, o 22:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Odchylenie standardowe i rozkład wykładniczy

Post autor: noelka »

Chyba trzeba by skorzystać z tego, że suma zmiennych o rozkładzie wykładniczym z parametrem lambda ma rozkład gamma z parametrami n i lambda
ODPOWIEDZ