Prosze o rozwiązanie zadanka lub jakieś wskazówki
Liczba kolizji \(\displaystyle{ \left( LK \right)}\) rejestrowanych w ciągu tygodnia w pewnym mieście ma rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ 25}\). Opierając się na twierdzeniu Czebyszewa znajdź górne ograniczzenie na prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P \left( |LK - E \left( LK \right) | \ge 20 \right)}\)
rozkład Poissona i tw. czebyszewa
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
rozkład Poissona i tw. czebyszewa
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, o 20:12 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
rozkład Poissona i tw. czebyszewa
\(\displaystyle{ E(X) = \lambda = 25}\)
\(\displaystyle{ P(|LK-25| \ge 20) \le \frac{?}{20}}\)
\(\displaystyle{ P(|LK-25| \ge 20) \le \frac{?}{20}}\)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, o 20:13 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
rozkład Poissona i tw. czebyszewa
Jaka jest wariancja rozkładu Poissona?
Dodatkowo: w mianowniku po prawej stronie Twojego oszacowania winno być \(\displaystyle{ 20^2}\).
Dodatkowo: w mianowniku po prawej stronie Twojego oszacowania winno być \(\displaystyle{ 20^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
rozkład Poissona i tw. czebyszewa
\(\displaystyle{ E(X) = \lambda = 25}\)
\(\displaystyle{ D ^{2}X = \lambda = 25}\)
\(\displaystyle{ P(|LK-25| \ge 20) \le \frac{25}{20 ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ P(|LK-25| \ge 20) \le \frac{25}{400 }}\)
\(\displaystyle{ P(|LK-25| \ge 20) \le 0,0625}\)
czy teraz jest ok ?
\(\displaystyle{ D ^{2}X = \lambda = 25}\)
\(\displaystyle{ P(|LK-25| \ge 20) \le \frac{25}{20 ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ P(|LK-25| \ge 20) \le \frac{25}{400 }}\)
\(\displaystyle{ P(|LK-25| \ge 20) \le 0,0625}\)
czy teraz jest ok ?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, o 20:14 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Mała lambda to po prostu \lambda, zaś duża lambda to \Lambda.
Powód: Mała lambda to po prostu \lambda, zaś duża lambda to \Lambda.