Prawdopodobieństwo warunkowe(?)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
AsiR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 maja 2012, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrówka-Koźa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo warunkowe(?)

Post autor: AsiR »

Mam takie oto zadanie:
Mamy trzy zapałki. P-stwo rozpalenia ogniska jedną zapałką jest równe 0,4, dwiema jednocześnie 0,7, trzema zapałkami jednocześnie 0,9. Jaka jest najlepsza taktyka rozpalenia ogniska.
Rozwaliłem sobie ładne drzewko gdzie:
Sytuacja I: Próbujemy po jednej zapałce
Sytuacja II: Próbujemy jedną zapałką a potem dwiema
Sytuacja III: Próbujemy dwiema zapałkami a potem jedną
Sytuacja IV: Jedna próba trzema zapałkami

Prawdopodobieństwo liczyłem tak:
\(\displaystyle{ P(I) = 0.6 \cdot 0.6 \cdot 0.4 + 0.4 \cdot 0.6 + 0.4 = 0.784\\\\
P(II)= 0.6 \cdot 0.7 + 0.4 = 0.82\\\\
P(III)= 0.3 \cdot 0.4 + 0.7 = 0.82\\\\
P(IV)=0.9\\\\}\)

Liczyłem to tak, że najpierw sumowałem prawdopodobieństwo, że uda się w ostatniej próbie dodać przedostatniej dodać pierwszej.
Z prawdopodobieństwa odwrotnego wychodzi mi:
\(\displaystyle{ P(I) = 0.784\\\\
P(II)= 0.82\\\\
P(III)= 0.82\\\\
P(IV)= 0.9\\\\}\)

Wychodzi na to, że najlepsza strategia to spróbować wszystkimi trzema. Ktoś może sprawdzić?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, o 15:20 przez AsiR, łącznie zmieniany 1 raz.
Caroline_22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2013, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Prawdopodobieństwo warunkowe(?)

Post autor: Caroline_22 »

Wydaje mi się, że jest dobrze. Ja zrobiłabym dokładnie tak samo.
AsiR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 maja 2012, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrówka-Koźa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo warunkowe(?)

Post autor: AsiR »

No dobra ale p-stwo liczone wprost w przypadku pierwszym jest inne niż liczone odwrotnie.
Caroline_22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2013, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Prawdopodobieństwo warunkowe(?)

Post autor: Caroline_22 »

A co według Ciebie znaczy "wprost" i "odwrotnie"? Bo nie rozumiem.
AsiR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 maja 2012, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrówka-Koźa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo warunkowe(?)

Post autor: AsiR »

wprost to wprost a odwrotnie to, że zamiast liczyć wprost policze prawdopodobieństwo zdarzenia odwrotnego/przeciwnego i odejmę od 1.
A tutaj wprost wychodzi 0.784 a licząc, że trzy razy pod rząd mi się nie uda rozpalić ognicha i odejmując od 1 wychodzi 0.936 dlatego gdzieś węszę błąd. Gdzie?
EDIT:
Źle podliczyłem p-stwo odwrotne. Wszystko jest dobrze w jedną i drugą stronę najlepsza taktyka to rozpalić trzema.
ODPOWIEDZ