dstrybuanta zmiennej losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dethim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka :]
Podziękował: 10 razy

dstrybuanta zmiennej losowe

Post autor: dethim »

Witam. Mam zadanie o takiej tresci :
Funkcja F jest dystrybuanta zmiennej losowej X. Znajdz wartosc parametru A jesli \(\displaystyle{ F(x)=x1[0,1](x) + A1[1, \infty ](x)}\)

Zaczynam liczyć:
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{+ \infty }f(x) dx = 1

\int_{0}^{1} xdx + A \cdot \int_{1}^{ \infty } dx = 1}\)


Czy do tego momentu jest ok ? Zrobił bym to zadanie dalej tylko nie wiem co mam zrobić z \(\displaystyle{ \infty}\). Prosze o jakieś wskazówki
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

dstrybuanta zmiennej losowe

Post autor: acmilan »

Tu nie ma co liczyć, dystrybuanta w \(\displaystyle{ + \infty}\) musi dążyć do jedynki, czyli \(\displaystyle{ A=1}\).

To jest rozkład jednostajny.
ODPOWIEDZ