W samolocie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
12345kkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 mar 2007, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

W samolocie

Post autor: 12345kkkk »

W samolocie miejsca w rzędzie numerowane są literami A, B, C, D, E i F przy czym miejsca A i D są przy oknie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ustalona para osób, która ma losowo przydzielone miejsca w tym samym rzędzie usiądzie obok siebie i jedna z tych osób będzie siedziała przy oknie?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

W samolocie

Post autor: *Kasia »

Na dwa sposoby wybieramy dwa miejsca, na których te osoby siedzą (albo po lewej, albo po prawej stronie).
Na dwa sposoby usadzamy na tych dwóch miejscach te dwie osoby.
Wszystkich usadzeń: \(\displaystyle{ 6!}\).
\(\displaystyle{ P=\frac{2\cdot 2}{6!}=\frac{4}{720}=\frac{1}{180}}\).
12345kkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 mar 2007, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

W samolocie

Post autor: 12345kkkk »

W odpowiedziach nie ma takiego wariantu? cos musi byc nie tak?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

W samolocie

Post autor: *Kasia »

Chyba wiem dlaczego...

Sprzyjających: \(\displaystyle{ 4}\).
Wszystkich: \(\displaystyle{ 6\cdot 5=30}\), bo pierwszą osobę usadzamy na jednym z 6 miejsc, drugą na jednym z 5.
\(\displaystyle{ P=\frac{4}{30}=\frac{2}{15}}\).

A taka odpowiedź jest?
ODPOWIEDZ