Zad. Zmienna losowa \(\displaystyle{ \xi}\) ma rozkład jednostajny na odcinku [2,4]. Obliczyć wartość oczekiwaną oraz wariancję zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi + 5}\).
Zależy mi na bardzo szybkim rozwiązaniu (do około 11:00+/-) bym zdążył się z tego przygotować, akurat trafiłem na zadania nie za bardzo z zajęć i męczę od wczoraj kilka. Jestem w stanie w jakiś sposób się odwdzięczyć.
Zmienna losowa - rozkład jednostajny.
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Zmienna losowa - rozkład jednostajny.
\(\displaystyle{ \mathbb{E}\xi=\frac{2+4}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ Var \xi=\frac{(4-2)^2}{12}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(\xi+5)=3+5=8}\) (wartości oczekiwane się sumują)
\(\displaystyle{ Var(\xi+5)=\frac{1}{3}}\) (wariancja się nie zmienia jeśli do zmiennej dodajemy liczbę)
\(\displaystyle{ Var \xi=\frac{(4-2)^2}{12}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(\xi+5)=3+5=8}\) (wartości oczekiwane się sumują)
\(\displaystyle{ Var(\xi+5)=\frac{1}{3}}\) (wariancja się nie zmienia jeśli do zmiennej dodajemy liczbę)