Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Zad) Dystrybuanta zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi}\) dana wzorem
\(\displaystyle{ F_{\xi }=\left\{\begin{matrix}
0 & dla \: t\leqslant 0\\
0,1+t & dla \: 0\leqslantt\leqslant t < 0,5 \\
0,4+t & dla \: 0,5 \leqslantt\leqslant t < 0,55 \\
1 & dla \: 0,55\leqslant t
\end{matrix}\right.}\)
Obczliczyć \(\displaystyle{ P(\xi=12)}\), \(\displaystyle{ P(0\leq \xi \leq 0,5)}\) oraz \(\displaystyle{ P(0\leq \xi \leq 0,55)}\).
Dystrybuanta zmiennej losowej
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(\xi =12)=0}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(0 \le \xi \le 0,5)=\mathbb{P}(\xi \le 0,5) - \mathbb{P}(\xi < 0)=F_{\xi} (0,5)=0,9}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(0 \le \xi \le 0,55)=\mathbb{P}(\xi \le 0,55) - \mathbb{P}(\xi < 0)=F_{\xi} (0,55)=1}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(0 \le \xi \le 0,5)=\mathbb{P}(\xi \le 0,5) - \mathbb{P}(\xi < 0)=F_{\xi} (0,5)=0,9}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(0 \le \xi \le 0,55)=\mathbb{P}(\xi \le 0,55) - \mathbb{P}(\xi < 0)=F_{\xi} (0,55)=1}\)