Funkcja skokowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Funkcja skokowa

Post autor: Gadziu »

Mam kilka pytań. Proszę o potwierdzenie lub odpowiedź na pytania.
Na podstawie długiej obserwacji sprzedawca wie, że jeden na czterech klientów odwiedzających
sklep dokonuje ostatecznie zakupu. Do sklepu weszło trzech nieznających się klientów.
W tym zadaniu to będzie rozkład dwumianowy i prawdopodobieństwo sukcesu wynosi \(\displaystyle{ p=0,25}\)?
Przyjmijmy, że n zespołów pracuje niezależnie od siebie nad nową szczepionką przeciw
grypie. Budżet każdego zespołu wynosi 3 mln zł. Prawdopodobieństwo sukcesu dla każdego zespołu jest
takie samo i wynosi 0,1. Ile pieniędzy trzeba wyłożyć na prace badawcze, jeśli chcemy mieć nie mniejsze niż 95% szanse na co najmniej jeden sukces?
Tu też dwumianowy i \(\displaystyle{ p=0,1}\)? I co z tym pytaniem: "Ile pieniędzy trzeba wyłożyć na prace badawcze, jeśli chcemy mieć nie mniejsze niż 95% szanse na co najmniej jeden sukces?" Nie rozumiem co to wszystko znaczy.
Właściciel restauracji wie z doświadczenia, że tylko 80% klientów, którzy rezerwują stolik na
wieczór, rzeczywiście przychodzi na kolację. Pewnego dnia właściciel zdecydował się przyjąć 12
rezerwacji, chociaż w restauracji jest tylko 10 stolików.
• Proszę określić oczekiwaną liczbę niezadowolonych klientów?
Nie rozumiem, jak mam obliczyć wartość oczekiwaną tych niezadowolonych klientów?
Pewna firma ubezpieczeniowa ubezpiecza na życie 5000 mężczyzn w wieku 42 lat. Studia
aktuarialne wskazują, że prawdopodobieństwo zgonu 42 letniego mężczyzny wynosi 0,001. Oblicz
prawdopodobieństwo, że firma wypłaci 4 odszkodowania.
Czy tu też rozkład dwumianowy i \(\displaystyle{ p=0,01}\)?
ODPOWIEDZ