Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ \left( 0,2\right)}\). Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=X^{2}}\).
Proszę o konkretną pomoc. Pytania o definicje nie są dla mnie pomocne chyba że jest to istotne w rozwiązaniu jakiej definicji używamy na zajęciach.
rozkład zmiennej losowej
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
rozkład zmiennej losowej
Trzeba najpierw zrozumieć co od nas chcą w tym zadaniu: co to znaczy wyznaczyć rozkład? Rozkład można np. określić przy pomocy dystrybuanty, polecam spróbować ją tutaj wyznaczyć:
\(\displaystyle{ P(X^2<t)=?}\)
\(\displaystyle{ P(X^2<t)=?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełżyce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 8 razy
rozkład zmiennej losowej
Nie rozumiem.
-- 24 sty 2013, o 09:25 --
Nie rozumiem. A jak wyznaczyć funkcję gęstości dla Y?-- 24 sty 2013, o 10:05 --Funkcja gęstości dla X wygląda tak:
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \begin{cases} \frac{1}{2}, x \in \left( 0,2\right) \\ 0, poza \end{cases}}\)
Jak wyznaczyc taka funckje dla \(\displaystyle{ Y=X^{2}}\)?
-- 24 sty 2013, o 09:25 --
Nie rozumiem. A jak wyznaczyć funkcję gęstości dla Y?-- 24 sty 2013, o 10:05 --Funkcja gęstości dla X wygląda tak:
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \begin{cases} \frac{1}{2}, x \in \left( 0,2\right) \\ 0, poza \end{cases}}\)
Jak wyznaczyc taka funckje dla \(\displaystyle{ Y=X^{2}}\)?