Dobrze rozwiązane zadania z rachunku prawdopodobieństwa?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mynikal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 21 paź 2009, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Dobrze rozwiązane zadania z rachunku prawdopodobieństwa?

Post autor: Mynikal »

Policzyć niby umiem, ale gorzej jest ułożyć równanie. Wyniki będę zapisywać skrótowo, żeby się nie rozpisywać z obliczeniami.

I zestaw.
Te, które jakoś potrafiłem zrobić.
4.
Z grupy 6 kobiet i 10 mężczyzn wybrano 4 osobowa delegację. Oblicz prawdopodobieństwo, że wskład delegacji wejdą:
a) 4 kobiety
b) 3 mężczyzn
c) co najwyżej 1 mężczyzna
\(\displaystyle{ a) {6 \choose 4} = 15}\)
\(\displaystyle{ b) {10 \choose 3} \cdot {6 \choose 1} = 720}\)
\(\displaystyle{ c) nie wiem}\)

3.
Dane są trzy pojemniki. W pierwszym są 2 kule białe, 3 kule czarne i 5 zielonych. W drugim są 4 kule białe, 1 czarna i 2 zielone, a w trzecim pojemniku są 3 kule białe, 2 czarne i 11 zielonych. Oblicz prawdopodobieństwo, że losując z pojemnika 1 kule wybierzemy:
a) kulę białą
b) kule zieloną
\(\displaystyle{ |\Omega| = 10 \cdot 7 \cdot 16 = 1120}\)
\(\displaystyle{ a) |A| = 2 \cdot 4 \cdot 3 = 24}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{|A|}{|\Omega|} = \frac{24}{1120} = \frac{3}{140}}\)
\(\displaystyle{ b) |B| = \frac{110}{1120} = \frac{11}{112}}\)

8.
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy:
a) sumę oczek równą 7 lub 9 (na obu kostkach)
b) 1 lub 2 w pierwszym rzucie
c) liczbę nieparzystą większą od 1 w drugim rzucie
\(\displaystyle{ |\Omega| = 6 \cdot 6 = 36}\)
\(\displaystyle{ a) P(A) = \frac{10}{36}}\)
\(\displaystyle{ b) P(B) = \frac{12}{36}}\)
\(\displaystyle{ c) P(C) = \frac{12}{36}}\)

7.
Ze zbioru cyfr \(\displaystyle{ Z = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}}\) losujemy 3 cyfry bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzenia, że otrzymamy:
a) liczbę większą od 846,
b) liczbę, której cyfrą jedności będzie 4
\(\displaystyle{ |\Omega| = V {9 \choose 3} = \frac{9!}{6!} = 504}\)
\(\displaystyle{ a) |A| = 2+56+56=114}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{114}{504} = \frac{19}{84}}\)
\(\displaystyle{ b) |B| = 56}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{9}}\)

1.
Strzelec A trafia do celu w pojedynczym strzale z prawdopodobieństwem 0,72, strzelec B z prawdopodobieństwem 0,81 a strzelec C z prawdopodobieństwem 0,59. Każdy ze strzelców oddał po jednym strzale do celu. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) cel został trafiony dokładnie 3 razy
b) cel został trafiony co najmniej jeden raz
\(\displaystyle{ a)P(A \cap B \cap C)=P(A) \cdot P(B) \cdot P(C) = 0,72 \cdot 0,81 \cdot 0,59=0,344088}\)
\(\displaystyle{ b) nie wiem}\)

Te, które nie umiem.
2.
Wiedząc, że:
a)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(A') = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B') = \frac{1}{4}}\)
oblicz \(\displaystyle{ P(A \cap B); P(A \cap B')}\)
b)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{8}}\)
oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B); P(A')+P(B')}\)
5.
Pięciu mieszkańców dziesięciopiętrowego budynku wsiada na parterze do windy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) wszyscy wyjdą na 8 piętrze
b) każdy wysiądzie na innym piętrze
c) każdy wysiądzie na 4, 5, lub 6 piętrze
6.
Z 7 kartek ponumerowanych od 1 do 7 losujemy bez zwrotu 2 kartki i zapisujemy ich cygry w kolejności wylosowania, tworząc liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby dwucyfrowej, w której:
a) cyfra jedności jest nie mniejsza od cyfry dziesiątek
b) suma cyfr tej liczby dwucyfrowej jest mniejsza od 6
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dobrze rozwiązane zadania z rachunku prawdopodobieństwa?

Post autor: piasek101 »

4) Ale nie podałeś żadnego prawdopodobieństwa.

c) brak lub jeden facet.
Mynikal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 21 paź 2009, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Dobrze rozwiązane zadania z rachunku prawdopodobieństwa?

Post autor: Mynikal »

Nie bardzo rozumiem, co miałeś na myśli mówiąc, że nie podałem prawdopodobieństwa.
klaudekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 8 razy

Dobrze rozwiązane zadania z rachunku prawdopodobieństwa?

Post autor: klaudekk »

4 c \(\displaystyle{ {10 \choose 0}{6 \choose 4}+{10 \choose 1}{6 \choose 3}}\)

prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ A}\)-w delegacji będa 4 kobiety
\(\displaystyle{ P(A)}\)-prawdopodobieństwo, że w delegacji beda cztery kobiety
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{6 \choose 4}}{{16 \choose 4}}}\) itd.
Mynical
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2013, o 06:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dobrze rozwiązane zadania z rachunku prawdopodobieństwa?

Post autor: Mynical »

Czyli w 4 a wyjdzie wynik \(\displaystyle{ \frac{3}{364}}\); a w 4 c \(\displaystyle{ 215}\)? Nie bardzo wiem jak zrobić punkt 4 b analogicznie jak 4 a.


Coś się stało z tamtym kontem i nie mogę się zalogować ani odzyskać hasła...
ODPOWIEDZ