szachy, partie. Oblicz p-stwo::
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaświatów
- Podziękował: 8 razy
szachy, partie. Oblicz p-stwo::
P-stwo wygrania w szachy z matka wynosi 0,9 a z ojcem 0,3. Gramy trzy razy na przemian z ojcem i z matka. Z kim nalezy rozegrać pierwszą partię, aby mieć większą szansę wygrania co najmniej dwóch kolejnych partii ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
szachy, partie. Oblicz p-stwo::
Na podstawie drzewek obu doświadczeń:
a) w przypadku pierwwszej partii z ojcem:
\(\displaystyle{ p(A)=0,3\cdot 0,9\cdot 0,3+0,3\cdot 0,9\cdot 0,7+0,3\cdot 0,1\cdot 0,3+0,7\cdot 0,9\cdot 0,3=0,414}\)
b)w przypadku pierwwszej partii z matką:
\(\displaystyle{ p(A)=0,9\cdot 0,3\cdot 0,9+0,9\cdot 0,3\cdot 0,1+0,9\cdot 0,7\cdot 0,9+0,1\cdot 0,3\cdot 0,9=0,864}\)
a) w przypadku pierwwszej partii z ojcem:
\(\displaystyle{ p(A)=0,3\cdot 0,9\cdot 0,3+0,3\cdot 0,9\cdot 0,7+0,3\cdot 0,1\cdot 0,3+0,7\cdot 0,9\cdot 0,3=0,414}\)
b)w przypadku pierwwszej partii z matką:
\(\displaystyle{ p(A)=0,9\cdot 0,3\cdot 0,9+0,9\cdot 0,3\cdot 0,1+0,9\cdot 0,7\cdot 0,9+0,1\cdot 0,3\cdot 0,9=0,864}\)