Losowanie z talii 16 kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Jezalov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Losowanie z talii 16 kart

Post autor: Jezalov »

Witam, mam problem z następującym zadaniem:
Mamy talię 16 kart (asy, króle, damy, walety) wszystko w 4 kolorach. Losujemy 2 razy bez zwracania. Potrzebuję obliczyć prawdopodobieństwa następujących zdarzeń:
1) wylosowano dokładnie jednego asa i jednego pika
2) wylosowano dokładnie jednego asa i liczba wylosowanych pików \(\displaystyle{ \neq}\) 1
3) wylosowano dokładnie 1 pika oraz liczba wylosowanych asów \(\displaystyle{ \neq}\) 1
4) wylosowana liczba asów \(\displaystyle{ \neq}\) 1 oraz liczbę pików \(\displaystyle{ \neq}\) 1

Co do punktu 1) liczę to następująco:
\(\displaystyle{ p_{1} = \frac{1}{16} \cdot \frac{9}{15} + \frac{3}{16} \cdot \frac{3}{15}}\)
Losujemy asa pik potem musimy wylosować nieasa i niepika lub losujemy asa niepika potem nieasa pika.
I tutaj mam pytanie czy to trzeba mnożyć razy 2?
Co do kolejnych punktów to już się gubię kompletnie jakbym mógł prosić o jakieś wskazówki jak najlepiej rozwiązywać tego typu zadania byłoby super.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Losowanie z talii 16 kart

Post autor: Pancernik »

Mnożyć przez 2 nie trzeba, bo nie jest ważna kolejność wylosowanych kart.

A w następnych podpunktach musisz działać podobnie jak w pierwszym.

2) Losujemy asa, który nie jest pikiem i inną kartę która nie jest pikiem albo możemy wylosować asa pik i inną kartę pik.
ODPOWIEDZ