turyści, gdzie błąd?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

turyści, gdzie błąd?

Post autor: tukanik »

Witam
Mamy zadanie:
Do miasta, w którym są cztery hotele przyjechało pewnego dnia 12 turystów. Załóżmy, że każdy wybiera hotel, w którym będzie nocował. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdym zamieszkają po trzy osoby?
I co jest złego w rozumowaniu?
Przestrzeń:
Każdy z dwunastu turystów może wybrać hotel na cztery sposoby- no więc \(\displaystyle{ 4^{12}}\)
I teraz zdarzenie:
Do każdego z hoteli mamy przyporządkować po trzy osoby, no więc muszę stworzyć sobie cztery grupki po trzy osoby. No to liczę, na ile sposobów mogę to zrobić:
\(\displaystyle{ C^3_{12}\cdot C^3_9 \cdot C^3_6 \cdot C^3_3}\)
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

turyści, gdzie błąd?

Post autor: rafalpw »

Przecież nie wiadomo która grupka zamieszka w którym hotelu. Trzeba to uwzględnić.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

turyści, gdzie błąd?

Post autor: tukanik »

czyli co, pomnożyć jeszcze przez 4?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

turyści, gdzie błąd?

Post autor: pyzol »

To jest uwzględnione. Najpierw wybierasz osoby, które będą należały do pierwszego, potem do drugiego...
Wg mnie prawidłowo rozwiązane.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

turyści, gdzie błąd?

Post autor: tukanik »

ok, rzeczywiście.
Tak to jest jak człowiek zamiast sprawdzić 2. raz obliczenia szuka błędu od razu w rozumowaniu
Dziękuję i pozdrawiam!
ODPOWIEDZ