fałszywa moneta - czy niezależne?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
PQR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WrocLove
Podziękował: 2 razy

fałszywa moneta - czy niezależne?

Post autor: PQR »

W rzucie falszywa moneta orzel wypada z prawdopodobienstwem \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) . Wykonano n niezaleznych rzutow ta moneta. Niech E oznacza zdarzenie “w pierwszym rzucie wypadl orzel”, zas Fk zdarzenie “w sumie wypadlo k orlow”. Opisz wszystkie pary (n, k) dla ktorych zdarzenia E i Fk sa niezalezne. W szczegolnosci wypisz wszystkie pary o tej wlasnosci w ktorych n jest mniejsze niz 20.

moje rozwiązanie
\(\displaystyle{ E \cap Fk= \frac{1}{3} * {n-1 \choose k-1} \frac{1}{3}^{k-1} *\frac{2}{3}^{n-k}}\)
\(\displaystyle{ E= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ Fk= {n \choose k} \frac{1}{3}^{k} \frac{2}{3}^{n-k}}\)
przyrównując wychodzą pary takie że \(\displaystyle{ n=3k}\)
czy jest to rozwiązane poprawnie?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

fałszywa moneta - czy niezależne?

Post autor: tometomek91 »

Wg mnie te zdarzenia zawsze będą zależne.
ODPOWIEDZ