1. Prawdopobieństwo wygrania nagrody n loterii wynosi 0,001. Oblicz prawdopodbieństwo, że spośród 200 grających:
- żaden nie wygra nagrody.
- wygra co najmniej 1.
- wygra co najwyżej dwóch.
2. Oblicz prawdopodobieństwo, że spośród 11 piłkarzy podczas gry:
- żaden nie ulegnie kontuzji.
- nie więcej niż 2 zostanie kontuzjowanych.
Prawdopodobieństwo kontuzji jest takie samo dla każdego zawodnika i wynosi 0,1.
Dwa zadania z zastosowaniem schematu Bernoulliego
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Dwa zadania z zastosowaniem schematu Bernoulliego
1.
a)
\(\displaystyle{ P_{200,0}={{200\choose0}}\cdot{(0,001)^{0}}\cdot{(0,999)^{200}}}\)
b)
zdarzenie przeciwne do a)
c)
\(\displaystyle{ P=P_{200,0}+P_{200,1}+P_{200,2}}\)
a)
\(\displaystyle{ P_{200,0}={{200\choose0}}\cdot{(0,001)^{0}}\cdot{(0,999)^{200}}}\)
b)
zdarzenie przeciwne do a)
c)
\(\displaystyle{ P=P_{200,0}+P_{200,1}+P_{200,2}}\)