Wykaż że

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nkwd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 13 razy

Wykaż że

Post autor: nkwd »

A i B sa zdarzeniami losowymi i P(B)>0
Wykaż że \(\displaystyle{ P(A/B) qslant \frac{1 -P(A^{'})}{P(B)}}\)
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

Wykaż że

Post autor: bartholdy »

\(\displaystyle{ \frac{P(A\cap B)}{P(B)} q \frac{P(A)}{P(B)}\\
P(A)+P(B)-P(A\cup B) q P(A)\\
P(B) q P(A\cup B)}\)

Co jest zawsze prawdą.
ODPOWIEDZ