Rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Paylinka07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 27 kwie 2012, o 09:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Rozkład normalny

Post autor: Paylinka07 »

Wytrzymałość prętów stalowych pochodzących z produkcji pewnej walcowni jest zmienną losową \(\displaystyle{ X}\) o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ N(10000 \frac{N}{cm ^{2} }, \ 500 \frac{N}{cm ^{2} } )}\). Obliczyć ile przeciętnie prętów spośród 1000 losowo wybranych ma wytrzymałość mniejszą niż \(\displaystyle{ \ 9000 \frac{N}{cm ^{2} }}\).
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Rozkład normalny

Post autor: epicka_nemesis »

Zobacz tutaj 291136.htm jest podane w jaki sposób takie zadania rozwiązać.
ODPOWIEDZ