Załóżmy, że przy składaniu książki w drukarni każda litera ma prawdopodobieństwo
0.0001, że zostanie złożona błędnie. Po złożeniu książki szpalty czyta korektor,
który znajduje każdy błąd z prawdopodobieństwem 0.5. Znaleźć prawdopodobieństwo,
że w książce o stu tysiącach znaków drukarskich pozostaną po korekcie nie więcej niż
dwa błędy.
\(\displaystyle{ x_{i} = \begin{cases} 1 p=0.5 \cdot 0.0001 = 0.00005\\0 = 1-p = 1 - 0.5 \cdot 0.0001=0.99995\end{cases} \\\\
n = 100000\\\\
np = \frac{5 \cdot 100000}{100000} =5\\\\
\sqrt{np(1-p)} = \sqrt{5 \cdot 0.99995} = 2,23601208\\\\
P( \frac{S _{n} - np }{ \sqrt{np(1-p)} } < 2) = /Phi(2,23612388) = 0.98713}\)
Czyli prawdopodobieństwo, że po całym procesie będą nie więcej niż dwa znaki błędne to 0.98713
Poprawnie? Może ktoś sprawdzić?
Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
No niestety to nie jest dobrze. Chcesz policzyć:
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(S_{n}\leq 2)=\mathbb{P}\left( \frac{S _{n} - np }{ \sqrt{np(1-p)} } \leq \frac{2 - np }{ \sqrt{np(1-p)} }\right)=\mathbb{P}\left( \frac{S _{n} - np }{ \sqrt{np(1-p)} } \leq -1,34\right)\approx}\)
\(\displaystyle{ =\Phi(-1,34)\approx 0,09}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(S_{n}\leq 2)=\mathbb{P}\left( \frac{S _{n} - np }{ \sqrt{np(1-p)} } \leq \frac{2 - np }{ \sqrt{np(1-p)} }\right)=\mathbb{P}\left( \frac{S _{n} - np }{ \sqrt{np(1-p)} } \leq -1,34\right)\approx}\)
\(\displaystyle{ =\Phi(-1,34)\approx 0,09}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrówka-Koźa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
16.7. Wśród ziaren pszenicy znajduje się 0.2% ziaren chwastów. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że wśród wybranych losowo tysiąca ziaren znajdują się co najmniej trzy
ziarna chwastów?
\(\displaystyle{ x_{i} = \begin{cases} 1 p=0.002 \\\\0 = 1-p =0.998\end{cases} \\\\
n = 1000\\\\
np = 2\\\\
\sqrt{np(1-p)} = \sqrt{2 \cdot 0.998} = 1.41279\\\\
P(S _{n} \ge 3 ) = P( \frac{S _{n} - np}{ \sqrt{np(1-p)} } \ge \frac{3-2}{ \sqrt{2 \cdot (0.998)} } ) \approx \Phi(1.58436144) \approx 0.94}\)
Teraz jest dobrze?
BTW co by było gdyby nierówność była ostra tzn. gdyby np. zamiast co najmniej trzy było więcej niż trzy. Liczyło by się tak samo?
że wśród wybranych losowo tysiąca ziaren znajdują się co najmniej trzy
ziarna chwastów?
\(\displaystyle{ x_{i} = \begin{cases} 1 p=0.002 \\\\0 = 1-p =0.998\end{cases} \\\\
n = 1000\\\\
np = 2\\\\
\sqrt{np(1-p)} = \sqrt{2 \cdot 0.998} = 1.41279\\\\
P(S _{n} \ge 3 ) = P( \frac{S _{n} - np}{ \sqrt{np(1-p)} } \ge \frac{3-2}{ \sqrt{2 \cdot (0.998)} } ) \approx \Phi(1.58436144) \approx 0.94}\)
Teraz jest dobrze?
BTW co by było gdyby nierówność była ostra tzn. gdyby np. zamiast co najmniej trzy było więcej niż trzy. Liczyło by się tak samo?
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
Prawie dobrze. Powinno Ci wyjść \(\displaystyle{ 1-\Phi(0,633)\approx 0,262}\).
Zauważ że masz nierówność w drugą stronę, musisz ją odwrócić, żeby obliczać z dystrybuanty.
Tak, czy ostra czy nieostra to nie ma znaczenia w tym przypadku, bo rozkład normalny jest ciągły.
Zauważ że masz nierówność w drugą stronę, musisz ją odwrócić, żeby obliczać z dystrybuanty.
Tak, czy ostra czy nieostra to nie ma znaczenia w tym przypadku, bo rozkład normalny jest ciągły.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrówka-Koźa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
Ponieważ \(\displaystyle{ S _{n} \ge 3}\) to liczymy z przypadku odwrotnego i dlatego \(\displaystyle{ 1 - \Phi(0.633)}\) Dobrze zrozumiałem?
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a
Ponieważ liczymy prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \mathbb{P}(S_{n} \ge 3)=1-\mathbb{P}(S_{n} < 3)=1-F_{S_{n}}(3)}\)