Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Naklanty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2013, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: Naklanty »

Witam
Mam pytanie co do poniższego zadania:

Dana jest funkcja dwóch zmiennych w określonych obszarach:
\(\displaystyle{ f(x,y) = \begin{cases} c & \textdla } 0 \le x \le 1,0 \le y \le 1\\c & \text{dla } 2 \le x \le 3,2 \le y \le 3\\0 & \text{poza przedziałami}\end{cases}}\)
Dla jakiej wartości c, funkcja ta jest funkcją gęstości prawdopodobieństwa XY? Wyznaczyć
dystrybuantę i zależność X i Y.

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \int_{0}^{1}c\; \text{d}x\,\text{d}y + \int_{2}^{3} \int_{2}^{3}c\; \text{d}x\,\text{d}y = 2c = 1}\)
Obliczyłem wartość \(\displaystyle{ c = 0.5}\)

Jednak później wartość \(\displaystyle{ W(X)}\) wyniosła wartość ujemną więc gdzieś popełniłem i chciałbym się spytać czy czasem nie zrobiłem tego na samym początku obliczając złą wartość \(\displaystyle{ c}\).
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, o 20:33 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: Adifek »

Nie wiem, czym dla Ciebie jest \(\displaystyle{ W(X)}\), ale stała jest dobrana dobrze
Naklanty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2013, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: Naklanty »

\(\displaystyle{ W(X)}\) to dla mnie Wariancja od X
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: Adifek »

pokaż jak liczysz
Naklanty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2013, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: Naklanty »

W każdym razie wyznaczyłem potem \(\displaystyle{ f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \int_{0}^{1} \frac{1}{2}dy + \int_{2}^{3} \frac{1}{2}dy = 1}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 1 \ dla \ 0 \le x \le 1\\1 \ dla \ 2 \le x \le 3\\0 \ poza \ przedziałami\end{cases}}\)
i potem
\(\displaystyle{ E(X) = \int_{ -\infty }^{\infty }xf(x)dz = \int_{0}^{1}xdx + \int_{2}^{3}xdx = 3}\)
\(\displaystyle{ E( X^{2})= \int_{0}^{1} x^{2}dx + \int_{2}^{3} x^{2}dx = \frac{20}{3}}\)
\(\displaystyle{ W(X) = E( X^{2}) - E^{2}(X) = -\frac{7}{3}}\)
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: Adifek »

Dla jakiej wartości c, funkcja ta jest funkcją gęstości prawdopodobieństwa XY?
Chcesz rozkład iloczynu, czy wektora?

Zauważ, że zmienna wielowymiarowa nie ma wariancji, tylko macierz kowariancji = jej "wariancja"...
ODPOWIEDZ