Zad - Zmienne losowe \(\displaystyle{ \varepsilon _{1}, \varepsilon _{2}}\) mają rozkład
\(\displaystyle{ P(\varepsilon _{1} = 1)=P(\varepsilon _{1} = -1)=\frac{1}{4}, P(\varepsilon _{1} = 0)=\frac{1}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ P(\varepsilon _{2} = 2)= P(\varepsilon _{1} = -2)=\frac{1}{4}, P(\varepsilon _{2} = 0)=\frac{1}{2}}\)
Obliczyć ich wartości oczekiwane oraz wariancje.
Wartości oczekiwana, wariancje
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 24 sty 2012, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
Wartości oczekiwana, wariancje
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, o 20:52 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wartości oczekiwana, wariancje
Wartość \(\displaystyle{ -2}\) miała być zapewne przypisana zmiennej \(\displaystyle{ \varepsilon_2}\).
Wartość oczekiwana zmiennej typu dyskretnego to suma iloczynów wartości zmiennej i przypisanych tym wartościom prawdopodobieństw.
W celu obliczenia wariancji wyznacz wartość oczekiwaną kwadratu zmiennej losowej, biorąc pod uwagę kwadraty wartości danych zmiennych losowych, lecz nie zmienione wartości prawdopodobieństwa.
Wartość oczekiwana zmiennej typu dyskretnego to suma iloczynów wartości zmiennej i przypisanych tym wartościom prawdopodobieństw.
W celu obliczenia wariancji wyznacz wartość oczekiwaną kwadratu zmiennej losowej, biorąc pod uwagę kwadraty wartości danych zmiennych losowych, lecz nie zmienione wartości prawdopodobieństwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 24 sty 2012, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
Wartości oczekiwana, wariancje
To zadanie nie było notowane ręcznie na kartce (trochę to wyklucza mój błąd) a z pewnego zbioru pochodzi i jest tam przypisanie zmiennej dokładnie tak jak napisałem w temacie \(\displaystyle{ P(\varepsilon _{1} = -2)}\). Myślisz że błąd w druku? Matematyka jest moją piętą achillesową.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wartości oczekiwana, wariancje
Jestem przekonany, że to błąd w druku. Dla każdej zmiennej losowej typu dyskretnego suma prawdopodobieństw przyjmowania wszystkich wartości wynosi \(\displaystyle{ 1}\).