Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kakusia18
Użytkownik
Posty: 58 Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz
Post
autor: kakusia18 » 15 sty 2013, o 23:05
Dana jest dystrybuanta F zmiennej losowej X. Dla \(\displaystyle{ Y= x^{2} obliczyć P( Y \le 13 )}\) .
bardzo proszę o wytłumaczenie.
yorgin
Użytkownik
Posty: 12762 Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy
Post
autor: yorgin » 15 sty 2013, o 23:53
\(\displaystyle{ F_Y(K)=P(Y\leq K)=P(X^2\leq K)=\\
=P(-\sqrt{K}\leq X\leq \sqrt{K})=P(X\leq \sqrt{K})-P(X< -\sqrt{K})}\)