Obliczanie gestości majac dystrybuantę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
xenterix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2012, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie gestości majac dystrybuantę

Post autor: xenterix »

Witam, mam tego typu zadanie:
Znaleźć gęstość ( o ile istnieje) dla dystrybuanty danej wzorem :
\(\displaystyle{ F(t) = \begin{cases} 0 \ dla \ t < -2 \\ \frac{t+2}{4} \ dla \ -2 \le x < 2 \\\ 1 \ dla \ 2 \le t\end{cases}}\)

Wiem co prawda ze gęstość jest pochodną dystrybuanty ale nie mam pojęcia jak tą wiedzę wykorzystać w praktyce
Dzięki z góry za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Obliczanie gestości majac dystrybuantę

Post autor: epicka_nemesis »

Gęstość to pochodna dystrybuanty - wykorzystaj tą informacje.
ODPOWIEDZ