Metoda iloczynów i sum

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Metoda iloczynów i sum

Post autor: denatlu »

Mam wątpliwość co do tego zadania, które odpowiedzi są prawidłowe?

Mamy dwie torebki z cukierkami. W pierwszej jest \(\displaystyle{ 12}\) cukierków czekoladowych i \(\displaystyle{ 18}\) cukierków
owocowych, w drugiej − \(\displaystyle{ 10}\) cukierków czekoladowych i \(\displaystyle{ 14}\) cukierków owocowych. Rzucamy dwa razy
monetą.
Jeżeli wypadną dwie reszki, to wyciągamy cukierek z pierwszej torebki, a w pozostałych
przypadkach − z drugiej
torebki. Zilustruj to doświadczenie drzewem i oblicz prawdopodobieństwo:
• zdarzenia \(\displaystyle{ A}\), że wylosowano cukierek czekoladowy z pierwszej torebki
• zdarzenia \(\displaystyle{ B}\), że wylosowano cukierek czekoladowy z drugiej torebki
• zdarzenia \(\displaystyle{ C}\), że wylosowano cukierek czekoladowy

Moje wyniki:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{37}{105}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{29}{120}}\)

Wyniki na tablicy:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{33}{80}}\)
ODPOWIEDZ