Wartość jednorazowych zakupów dokonywanych przez mieszkańców osiedla w
supermarkecie jest zmienną o rozkładzie \(\displaystyle{ N (39,5 \ ; \ 9)}\). Jeśli supermarket odwiedza \(\displaystyle{ 500}\)
klientów to jak często obrót przekracza \(\displaystyle{ 20.000.}\)
prawdopodobienstwo zakupów
- nina90
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 93 razy
- Pomógł: 3 razy
prawdopodobienstwo zakupów
Ostatnio zmieniony 14 sty 2013, o 16:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
prawdopodobienstwo zakupów
Niech \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_{500}}\) to poszczególne wartości zakupów. Wtedy
\(\displaystyle{ P \left( X_1+...+X_{500}<20000 \right)=P \left( \frac{X_1+...+X_{500}-500 \cdot 39,5}{3 \cdot \sqrt{500}}<\frac{20000-500 \cdot 39,5}{3 \cdot \sqrt{500}} \right)=...}\)
i teraz z centralnego twierdzenia granicznego
\(\displaystyle{ ...= \Phi \left( \frac{20000-500 \cdot 39,5}{3 \cdot \sqrt{500}} \right)}\).
Odpowiedź to \(\displaystyle{ 1- \Phi \left( \frac{20000-500 \cdot 39,5}{3 \cdot \sqrt{500}} \right)}\).
\(\displaystyle{ P \left( X_1+...+X_{500}<20000 \right)=P \left( \frac{X_1+...+X_{500}-500 \cdot 39,5}{3 \cdot \sqrt{500}}<\frac{20000-500 \cdot 39,5}{3 \cdot \sqrt{500}} \right)=...}\)
i teraz z centralnego twierdzenia granicznego
\(\displaystyle{ ...= \Phi \left( \frac{20000-500 \cdot 39,5}{3 \cdot \sqrt{500}} \right)}\).
Odpowiedź to \(\displaystyle{ 1- \Phi \left( \frac{20000-500 \cdot 39,5}{3 \cdot \sqrt{500}} \right)}\).