współczynnik korelacji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
patryk00714
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

współczynnik korelacji

Post autor: patryk00714 »

Obliczyć współczynnik korelacji zmiennych losowych X,Y, których wektor losowy ma gęstość:

\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} \frac{1}{2\sqrt{xy}}\;\;\;\;\ 0<x \le y \le 1 \\ 0 \;\;\;\;\;\;\ \text{dla pozostalych}\end{cases}}\)

współczynnik korelacji to wartość, która równa jest \(\displaystyle{ p(X,Y)=\frac{Cov(X,Y)}{\sqrt{VarX \cdot VarY}}}\)

gdzie: \(\displaystyle{ Var(X)=E(X^2)-E^2(X) \;\;\;\;\ Var(Y)=E(Y^2)-E^2(Y)}\)

oraz \(\displaystyle{ Cov(X,Y)=E(XY)-E(X)E(Y)}\)

pytanie brzmi, jak liczyć \(\displaystyle{ E(X)}\)?

czy to będzie całka podwójna? proszę o pomoc!
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

współczynnik korelacji

Post autor: lokas »

Najpierw znajdź gęstości brzegowe
patryk00714
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

współczynnik korelacji

Post autor: patryk00714 »

jak to zrobić? Podaj proszę tylko od czego zacząć.
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

współczynnik korelacji

Post autor: lokas »

Oblicz odpowiednią całke, znajdź gdzieś jaką, np w wykładach
ODPOWIEDZ