Rozkład normalny z parametrami
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
Rozkład normalny z parametrami
Zmienna X ma rozkład normalny z parametrami m i \(\displaystyle{ \sigma}\). Wykazać, że zmienna losowa \(\displaystyle{ Y=aX+b, a \neq 0}\) również ma rozkład normalny. Wyznaczyć parametry tego rozkładu.
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Rozkład normalny z parametrami
\(\displaystyle{ P\left( Y \le t\right) =P\left( aX+b \le t\right)=P\left( X \le \frac{t-b}{a} \right)=P\left( \frac{X-m}{\sigma} \le \frac{\frac{t-b}{a}-m}{\sigma} \right)=\Phi\left( \frac{\frac{t-b}{a}-m}{\sigma}\right)=\Phi\left( \frac{t-(b+am)}{a\sigma} \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ Y \sim N\left(b+am ; \ a\sigma\right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ Y \sim N\left(b+am ; \ a\sigma\right)}\)