dla jakich n:

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
FK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 2 lis 2006, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z zaświatów
Podziękował: 8 razy

dla jakich n:

Post autor: FK »

Z urny zawierającej n kul, w tym 6 białych, losujemy kolejno dwie bez zwracania. Dla jakich wartości n p-stwo wylosowania dwóch białych kul będzie wieksze od 0,25? Z góry dziękuje za pomoc
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

dla jakich n:

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ P=\frac{C^2_6}{C^2_n}=\frac{15}{\frac{n(n-1)}{2}}=\frac{30}{n(n-1)}>0,25}\)

Rozwiązujesz nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{30}{n(n-1)}>0,25}\)
FK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 2 lis 2006, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z zaświatów
Podziękował: 8 razy

dla jakich n:

Post autor: FK »

moge prosic o rozwiazanie bo mi wychodze niewymierna delta, calkowicie sie nie zgadza wynik ;/. Podpowiem ze powinno wyjsc ze n{6,7,8,9,10,11}
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

dla jakich n:

Post autor: ariadna »

Delta będzie niewymierna.
\(\displaystyle{ n^{2}-n-120}\)
FK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 2 lis 2006, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z zaświatów
Podziękował: 8 razy

dla jakich n:

Post autor: FK »

thanks a lot !
ODPOWIEDZ