Zdarzenia niezależne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Zdarzenia niezależne

Post autor: matinf »

Witam.
A oraz B są niezależne.
zachodzi"
\(\displaystyle{ P(AnB) = P(A) \cdot P(B)}\)
A powinno zachodzić:
\(\displaystyle{ P(AnB) = (zbiór pusty)}\)
Przecież niezależne to niezależne, czyli nie mają ze sobą nic wspólnego.
Dlaczego tak ?
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

Zdarzenia niezależne

Post autor: lokas »

Zdarzenia są niezależne a nie rozłączne, tą są dwa różne pojęcia
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Zdarzenia niezależne

Post autor: epicka_nemesis »

matinf pisze:Witam.
A oraz B są niezależne.
zachodzi"
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) \cdot P(B)}\)
Dlaczego tak ?
Taka postać warunku na niezależność zdarzeń A i B wynika z intuicyjnego stwierdzenia: zdarzenie A nie zależy od zdarzenia B, jeśli wiedza na temat zajścia B nie ma wpływu na prawdopodobieństwo zajścia A
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Zdarzenia niezależne

Post autor: matinf »

A więc czy na pewno zachodzi:
\(\displaystyle{ P(A-B) = P(A- AnB) = P(A) - P(AnB)}\)?-- 13 sty 2013, o 11:22 --Czy zawsze zachodzi:
P(A-B) = P(A - AnB) = P(A) - P(AnB)
ODPOWIEDZ