Rozklad Z

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

Rozklad Z

Post autor: pacia1620 »

Niech X i Y będą niezależnymi zmiennych losowymi przyjmującymi wartości całkowite całkowite nieujemne o rozkładają odpowiednio \(\displaystyle{ P(X=i)=pi}\) , P(Y=j)=rj Znajdź rozklad zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=X+Y.}\)
Wydaje mi sie ze sa to zmienne losowe ciągle wiec muszę skorzystać z całki tyle ze nie wiem jak.
Moze ktoś pomóc??
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

Rozklad Z

Post autor: lokas »

Przecież od razu widać że zmienne są dyskretne, trzeba wstawić do wzoru na splot dla zmiennych dyskretnych, takiego z sumą
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

Rozklad Z

Post autor: pacia1620 »

tak masz racje czyli muszę skorzystać z tego ??

\(\displaystyle{ P(Z=t)= P(X+Y=t)=\sum_{k=0}^{t} P(X=i,Y=t-i)=\sum_{k=0}^{t}P(X=i)P(Y=t-i)=\sum_{k=0}^{t}piP(Y=t-i)}\)

czy to jest dobrze jak to co dalej??
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

Rozklad Z

Post autor: lokas »

Nie, coś masz pomieszane z indeksami
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

Rozklad Z

Post autor: pacia1620 »

W sumie ?-- 12 sty 2013, o 19:07 --Zamiast k w sumie powinno byc i ?
ODPOWIEDZ