Witam. Mam takie zadanie:
Do koszyka włożono 12 jabłek, w tym dwa jabłka lobo. Po kilku dniach przechowywania z koszyka usunięto dwa popsute jabłka. Następnie losowo wybrano jedno jabłko. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrano jabłko lobo. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
Próbowałem z drzewkiem coś kombinować, ale nie tędy droga, bo mi nie wychodziło. Albo drzewko złe. Tak więc proszę o wskazówki i pozdrawiam.
Jabłka w koszyku.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Jabłka w koszyku.
\(\displaystyle{ A}\)-wybrano lobo
\(\displaystyle{ B _{1}}\) -usunięto 2 lobo
\(\displaystyle{ B _{2}}\) -usunięto 2 nie lobo
\(\displaystyle{ B _{3}}\) -usunięlo lobo i nie lobo
\(\displaystyle{ P(A)= 0+ \frac{2}{10} \cdot \frac{10}{12} \cdot \frac{9}{11}+ \frac{1}{10} \cdot \frac{10}{12} \cdot \frac{2}{11}= \frac{200}{1320}= \frac{5}{33}}\)
\(\displaystyle{ B _{1}}\) -usunięto 2 lobo
\(\displaystyle{ B _{2}}\) -usunięto 2 nie lobo
\(\displaystyle{ B _{3}}\) -usunięlo lobo i nie lobo
\(\displaystyle{ P(A)= 0+ \frac{2}{10} \cdot \frac{10}{12} \cdot \frac{9}{11}+ \frac{1}{10} \cdot \frac{10}{12} \cdot \frac{2}{11}= \frac{200}{1320}= \frac{5}{33}}\)
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy