Rozkład zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład zmiennej losowej
Z pewnego przystanku autobusowego pojazdy odjeżdzają regularnie co 10 min. Pasażer przychodzi na przystanek w przypadkowym momencie czasu. Określić rozkład zmiennej losowej wyrażającej czas oczekiwania pasażera na autobus. Jakie jest prawdopodobieństwo, że czas oczekiwania będzie w granicach od 5-8min? Jaki jest średni czas oczekiwania na odjazd autobusu na tym przystanku?
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład zmiennej losowej
Właśnie wydaje mi się, że to będzie rozkład jednostajny ciągły na przedziale [0,10] i wtedy funkcja gęstości miałaby wzór:
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 0\ \ \ \ dla\ x<0\\ \frac{1}{10} \ \ dla\ 0 \le x \le 10\\ 0 \ \ \ \ dla\ x>10 \end{cases}}\)
zaś dystrybuanta wyrażać się będzie wzorem:
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0\ \ \ \ dla\ x<0\\ \frac{x}{10} \ \ dla\ 0 \le x \le 10\\ 1 \ \ \ \ dla\ x>10 \end{cases}}\)
Ale nie wiem co dalej.
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 0\ \ \ \ dla\ x<0\\ \frac{1}{10} \ \ dla\ 0 \le x \le 10\\ 0 \ \ \ \ dla\ x>10 \end{cases}}\)
zaś dystrybuanta wyrażać się będzie wzorem:
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0\ \ \ \ dla\ x<0\\ \frac{x}{10} \ \ dla\ 0 \le x \le 10\\ 1 \ \ \ \ dla\ x>10 \end{cases}}\)
Ale nie wiem co dalej.
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Rozkład zmiennej losowej
Rozkład jest dobry, pozostaje tylko policzyć \(\displaystyle{ P\left( 5\le X \le 8\right)=F(8)-F(5)}\)
A drugie pytanie to wartośc oczekiwana w tym rozkładzie
A drugie pytanie to wartośc oczekiwana w tym rozkładzie
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Rozkład zmiennej losowej
dalej podstawić i obliczyć albo wprost z dystrybuanty albo z całkowania gędtości rozkładu, ale skoro Pani ma już ta dystrybuantę....
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład zmiennej losowej
Czy tak jest dobrze?
\(\displaystyle{ P[5 \le X \le 8]=P[X=5]+P[X=6]+P[X=7]+P[X=8]=\\ =\frac{5+6+7+8}{10}=\frac{23}{10}}\)
Wartość oczekiwana wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ EX=\frac{a+b}{2}=\frac{10+0}{2}=5}\)
\(\displaystyle{ P[5 \le X \le 8]=P[X=5]+P[X=6]+P[X=7]+P[X=8]=\\ =\frac{5+6+7+8}{10}=\frac{23}{10}}\)
Wartość oczekiwana wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ EX=\frac{a+b}{2}=\frac{10+0}{2}=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład zmiennej losowej
No właśnie coś mi nie pasuje w tym zadaniu bo prawdopodobieństwo nie może być większe niż 1 i nie wiem gdzie popełniam błąd
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Rozkład zmiennej losowej
ano w tym, że dystrybuanta jest całką z gęstości i jest już prawdopodobieństwem,, że zmienna losowa przyjmie wartość mniejszą lub równą.
w przypadku rozkładu ciągłego prawdopodobieństwo że zmienna losowa przyjmie wartość konkretną wynosi 0
w przypadku rozkładu ciągłego prawdopodobieństwo że zmienna losowa przyjmie wartość konkretną wynosi 0
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład zmiennej losowej
Czyli będzie \(\displaystyle{ P[5 \le X \le 8]=F(8)-F(5)=0,3?}\)
A Czy wartość oczekiwana jest policzona poprawnie?
A Czy wartość oczekiwana jest policzona poprawnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Rozkład zmiennej losowej
Skoro każda liczba z przedziału \(\displaystyle{ [a,b]}\) jest jednakowo prawdopodobna, to każda z tych liczb jest modąStudentka1992 pisze:A jak wyznaczyć modę tego rozkładu?
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład zmiennej losowej
A to nie jest tak że skoro każda liczba występuje z takim samym prawdopodobieństwem to że nie ma mody?
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Rozkład zmiennej losowej
Nie, nie jest takStudentka1992 pisze:A to nie jest tak że skoro każda liczba występuje z takim samym prawdopodobieństwem to że nie ma mody?