Rzut kostka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MenosGrandes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 12 lis 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

Rzut kostka

Post autor: MenosGrandes »

Rzucamy sześciokrotnie sześcienną kostką do gry. Zmienna X przyjmuje wartości ilości wyrzuconych "jedynek". Obliczyć Ex i VarX.

Nie potrafie wymyslec jakiego wzoru użyć do obliczenia prawdopodobieństwa...

Pomózcie...
miodzio1988

Rzut kostka

Post autor: miodzio1988 »

rozklad wylicz recznie
MenosGrandes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 12 lis 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

Rzut kostka

Post autor: MenosGrandes »

Tylko właśnie nie wiem jaki rozkład mam wziąć...
miodzio1988

Rzut kostka

Post autor: miodzio1988 »

rozklad musisz wyliczyc
MenosGrandes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 12 lis 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

Rzut kostka

Post autor: MenosGrandes »

hm... to teraz nie rozumiem... jakaś podpowiedz?...
zawsze korzystałem z rozkładu geometrycznego... dwumianowego albo hipergeometrycznego.. a tu zaden nie pasuje


W libre office to robie wiec wklejam :
ROZKŁAD.DWUM(N123;7;1/6;0)
Czyli rozkład dwumianowy
dla X= od 0 do 7
N = 7
prawdopodobienstwo = \(\displaystyle{ 1/6}\)
i oczywiscie nieskumulowany;p

Dobrze?-- 9 sty 2013, o 20:41 --Prosze...... bo to ważne nie umiem tego zrobić a podpowiedzi nie dostałem... chociaż podpowiedz.... jakąs normalną.. jakiś wzór albo coś....
ODPOWIEDZ