rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Studentka1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 3 razy

rozkład normalny

Post autor: Studentka1992 »

Jak obliczyć \(\displaystyle{ P\left[ \left| X\right|>1 \right]}\) jesli \(\displaystyle{ X}\)to zmienna losowa o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ N(1;2)}\)
miodzio1988

rozkład normalny

Post autor: miodzio1988 »

Najpierw rozwiąż nierówność z modułem
Studentka1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 3 razy

rozkład normalny

Post autor: Studentka1992 »

zwykła wartość bezwzględna tak?
miodzio1988

rozkład normalny

Post autor: miodzio1988 »

zgadza sie
Studentka1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 3 razy

rozkład normalny

Post autor: Studentka1992 »

Ok, ale jak sobie to rozpisałam to mam tak \(\displaystyle{ P[|X|<1]=1-P[|x| \le 1]=1-P\left[ -1 \le X \le 1\right]}\)
ODPOWIEDZ