Rozkład normalny
- Paylinka07
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Rozkład normalny
Żywotność urządzenia elektrycznego pewnej marki ma rozkład normalny z wartością oczekiwaną wynoszącą \(\displaystyle{ 10 \ lat}\) i odchyleniem standardowym wynoszącym \(\displaystyle{ 15 \ miesięcy}\).
\(\displaystyle{ a)}\) Jakie jest prawdopodobieństwo, że urządzenie tej marki będzie pracować dłużej niż\(\displaystyle{ 12 \ lat}\)?
\(\displaystyle{ b)}\) Producent produkujący te urządzenia udziela gwarancji na okres \(\displaystyle{ 5 \ lat}\). Jaki procent produkowanych przez niego golarek będzie użytkowana po okresie gwarancji?
\(\displaystyle{ c)}\)Jaka jest dolna granica żywotności \(\displaystyle{ 95 \%}\) produkowanych urządzeń tej marki?
\(\displaystyle{ a)}\) Jakie jest prawdopodobieństwo, że urządzenie tej marki będzie pracować dłużej niż\(\displaystyle{ 12 \ lat}\)?
\(\displaystyle{ b)}\) Producent produkujący te urządzenia udziela gwarancji na okres \(\displaystyle{ 5 \ lat}\). Jaki procent produkowanych przez niego golarek będzie użytkowana po okresie gwarancji?
\(\displaystyle{ c)}\)Jaka jest dolna granica żywotności \(\displaystyle{ 95 \%}\) produkowanych urządzeń tej marki?
- Paylinka07
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Rozkład normalny
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2 \pi } \cdot \sigma } \cdot e^{ \frac {-(X-m)^{2}}{2\sigma^{2}} }}\)
\(\displaystyle{ m = 10 \ lat}\)
Odchylenie standardowe nie mam pojęcia czy korzysta się z tabeli czy wylicza ze wzoru
\(\displaystyle{ m = 10 \ lat}\)
Odchylenie standardowe nie mam pojęcia czy korzysta się z tabeli czy wylicza ze wzoru
- Paylinka07
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Paylinka07
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 27 kwie 2012, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Rozkład normalny
\(\displaystyle{ 10 \ lat + 15 \ miesiecy = 11 \ lat \ i \ 3 \ miesiace}\)
Stąd mamy:
\(\displaystyle{ P = 0}\)
Stąd mamy:
\(\displaystyle{ P = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
Rozkład normalny
Trzeba w podpunkcie (a) obliczyć \(\displaystyle{ P[X>12]=1 - P[X\le 12]}\) a później już normalnie z def.
Bardziej mnie interesuje podpunkt (c) jak to zapisać? Nie rozumiem co to znaczy dolna granica żywotności... A w podpunkcie (b) skoro jest okres 5 lat gwarancji to musimy obliczyć \(\displaystyle{ P[X>5]}\)?
Bardziej mnie interesuje podpunkt (c) jak to zapisać? Nie rozumiem co to znaczy dolna granica żywotności... A w podpunkcie (b) skoro jest okres 5 lat gwarancji to musimy obliczyć \(\displaystyle{ P[X>5]}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozkład normalny
mógłby ktoś wyznaczyć to \(\displaystyle{ z}\) z tego warunku \(\displaystyle{ P[X \le z]=0,95}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
Rozkład normalny
Mi się wydaje, że tak:
\(\displaystyle{ P[ \frac{X-10}{1,25} \le \frac{z-10}{1,25}]=0,95}\)
\(\displaystyle{ \Phi( \frac{z-10}{1,25})=0,95}\)
Według tabeli rozkładu normalnego najbliżej 0,95 jest liczba 1,64, czyli
\(\displaystyle{ \frac{z-10}{1,25} = 1,64}\)
\(\displaystyle{ z-10=2,05}\)
\(\displaystyle{ z=12,05}\)
\(\displaystyle{ P[ \frac{X-10}{1,25} \le \frac{z-10}{1,25}]=0,95}\)
\(\displaystyle{ \Phi( \frac{z-10}{1,25})=0,95}\)
Według tabeli rozkładu normalnego najbliżej 0,95 jest liczba 1,64, czyli
\(\displaystyle{ \frac{z-10}{1,25} = 1,64}\)
\(\displaystyle{ z-10=2,05}\)
\(\displaystyle{ z=12,05}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 15 razy