wartość oczekiwna
wartość oczekiwna
Na odcinku [0,1] wybieramy losowo liczbę X ( zgodnie z rozkładem jednostajnym), a następnie z odcinka [0,X] wybieramy losowo liczbę Y ( zgodnie z rozkładem jednostajnym). Oblicz EY.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wartość oczekiwna
Wartość oczekiwana \(\displaystyle{ Y}\) to
\(\displaystyle{ EY=\frac{1}{2}x}\)
A wartość oczekiwana \(\displaystyle{ X}\) to
\(\displaystyle{ EX=\frac{1}{2}}\)
Więc
\(\displaystyle{ EY=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ EY=\frac{1}{2}x}\)
A wartość oczekiwana \(\displaystyle{ X}\) to
\(\displaystyle{ EX=\frac{1}{2}}\)
Więc
\(\displaystyle{ EY=\frac{1}{4}}\)
wartość oczekiwna
A dlaczego zapisujemy odrazu że EY=1/4 ? EY= 1/2 x = 1/2 * EX ? dlaczego tak jest?-- 8 sty 2013, o 16:16 --Mógłby ktoś oodpowiedzieć na moje pytania? bardzo proszę