rozkład wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
murfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełżyce
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 8 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: murfy »

Rozkład czasu bezawaryjnej pracy pewnego urządzenia elektrycznego jest wykładniczy:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0 \hbox{ dla } x\ < 0\\0,02e^{-0,02x} \hbox{ dla } x\geqslant 0\end{cases}}\)


gdzie x-czas mierzony w godzinach. Z jakim prawdopodobieństwem urządzenie to będzie pracowało bez uszkodzenia w ciągu 50 godzin? Wyznaczyć przewidywany czas bezawaryjnej pracy tego urządzenia i jego odchylenie standardowe?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: yorgin »

Problem w liczeniu całek?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: tometomek91 »

Wystarczy policzyć poniższe całki:
Prawdopodobieństwo to wynosi
\(\displaystyle{ \int_{50}^{\infty} 0,02e^{-0,02x} dx}\)
Oczekiwany czas to
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\infty} 0,02xe^{-0,02x}dx=50}\).
Liczymy wariancję
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\infty} 0,02x^2e^{-0,02x}dx-50^2=2500}\).
No i odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji, czyli \(\displaystyle{ 50}\).
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: lokas »

tometomek91 pisze:Wystarczy policzyć poniższe całki:
Prawdopodobieństwo to wynosi
\(\displaystyle{ \int_{50}^{\infty} 0,02e^{-0,02x} dx}\)
Oczekiwany czas to
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\infty} 0,02xe^{-0,02x}dx=50}\).
Liczymy wariancję
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\infty} 0,02x^2e^{-0,02x}dx-50^2=2500}\).
No i odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji, czyli \(\displaystyle{ 50}\).
Cośw pierwszej całce jest nie tak...
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: tometomek91 »

Dlaczego?
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: lokas »

Może dlatego, że jest źle
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: tometomek91 »

Nie jest źle, więc dalej pytam dlaczego coś jest nie tak.
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: lokas »

murfy pisze:Z jakim prawdopodobieństwem urządzenie to będzie pracowało bez uszkodzenia w ciągu 50 godzin?
Twoja całka liczy pstwo, że urządzenie będzie pracowało bezawaryjnie co najmniej 50 godzin, a pytanie jest, że dokładnie 50 godzin. Ale można to było zrozumieć na dwa sposoby bo pytanie nie jest dokładnie sformułowane.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: tometomek91 »

Nie, pytanie jest dobrze sformułowane i policzone też jest dobrze.
murfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełżyce
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 8 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: murfy »

czy \(\displaystyle{ \int_{50}^{\infty} 0,02e^{-0,02x} dx = \frac{1}{e}}\)??
matpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 1 raz

rozkład wykładniczy

Post autor: matpol »

Powinno być \(\displaystyle{ \int_{0}^{50}}\) zobacz na przedział w funkcji gęstości.
murfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełżyce
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 8 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: murfy »

nie widze.
miodzio1988

rozkład wykładniczy

Post autor: miodzio1988 »

nie widzisz kiedy ta funkcja nie jest zerowa?
matpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 7 sty 2013, o 12:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 1 raz

rozkład wykładniczy

Post autor: matpol »

To przyjrzyj się dokładnie na wzór gęstości.
murfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełżyce
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 8 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: murfy »

dlaczego w pierwszej calce ma byc \(\displaystyle{ \int_{0}^{50}}\) skoro to jest prawdopdoobienstwo bezawaryjnej pracy z przedzialu czasu 0-50 h? jak mam obliczyc dokladnie 50 skoro tu moze byc np 48

a funkcja jest niezerowa dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ale nie wiem co to ma do pierwszej calki
ODPOWIEDZ