Prawdopodobieństwo zdobycia punktów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Przeszczep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 mar 2011, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czudec/Nowa Wieś

Prawdopodobieństwo zdobycia punktów

Post autor: Przeszczep »

Strzelając do tarczy pewien strzelec uzyskuje co najmniej \(\displaystyle{ 9}\) punktów z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,5}\), a co najwyżej \(\displaystyle{ 9}\) punktów z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,7}\). Oblicz prawdopodobieństwo, że ten strzelec uzyska dokładnie \(\displaystyle{ 9}\) punktów.


Słaby jestem z kombinatoryki i prawdopodobieństwa i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7910
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1670 razy

Prawdopodobieństwo zdobycia punktów

Post autor: janusz47 »

Ze wzoru na sumę dwóch zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(A\cup B) = P(A) + P(B) - P(A\cap B)}\)

\(\displaystyle{ P(A\cap B) = P(A)+ P(B) - P(A\cup B) = 0.5 +0.7 - 1 = 0.2.}\)
ODPOWIEDZ