zad.1 Dwie osoby umowily sie miedzy 17.00 i 18.00, przy czym osoba ktora sie pierwsza pojawi czeka najwyzej kwadrans. Jakie jest prawdopodobienstwo spotkania jezeli przychodza na spotkanie w przypadkowym czasie?
zad.2 Jakie jest prawdopodobiestwo zdania egzaminu wypelniajac na chybil trafil test wyboru skladajacy sie z N=10 pytan z n=3 mozliwosciami w kazdym pytaniu, jesli do zdania egzaminu trzeba odpowiedziec pozytywnie na co najmniej k=7 pytan?
zad.3 Centrala telefoniczna obsluguje 1000 abonentow. Prawdopodobienstwo ze abonent w ciagu minuty zadzwoni do centrali jest rowne 0.01. Ktore ze zdarzen jest bardziej prawdopodobne:
A- w ciagu jednej minuty zadzwoni trzech abonentow
B- w ciagu jednej minuty zadzwoni czterech abonentow?
Prawdopodobienstwo calkowite, regula Bayesa, schemat Bernoul
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Prawdopodobienstwo calkowite, regula Bayesa, schemat Bernoul
2)
Prawdopodobieństwo, że odpowie poprawnie na dane pytanie jest
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{10,7}={10\choose7}\cdot{(\frac{1}{3})^{7}}\cdot{(\frac{2}{3})^{3}}}\)
\(\displaystyle{ P_{10,8}={10\choose8}\cdot{(\frac{1}{3})^{8}}\cdot{(\frac{2}{3})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ P_{10,9}=...}\)
\(\displaystyle{ P_{10,10}=...}\)
\(\displaystyle{ P=P_{10,7}+ P_{10,8}+P_{10,9}+ P_{10,10}}\)
Prawdopodobieństwo, że odpowie poprawnie na dane pytanie jest
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{10,7}={10\choose7}\cdot{(\frac{1}{3})^{7}}\cdot{(\frac{2}{3})^{3}}}\)
\(\displaystyle{ P_{10,8}={10\choose8}\cdot{(\frac{1}{3})^{8}}\cdot{(\frac{2}{3})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ P_{10,9}=...}\)
\(\displaystyle{ P_{10,10}=...}\)
\(\displaystyle{ P=P_{10,7}+ P_{10,8}+P_{10,9}+ P_{10,10}}\)