Wartość oczekiwana, korelacja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Wartość oczekiwana, korelacja

Post autor: behemoth »

Niech \(\displaystyle{ F \sim Exp(\lambda)}\) i \(\displaystyle{ Z_1=F^{-1}(U)}\), \(\displaystyle{ Z_2=F^{-1}(1-U)}\).
Pokazać, że \(\displaystyle{ EZ_i = \frac{1}{\lambda}}\), \(\displaystyle{ EZ^2_i = \frac{2}{\lambda^2}}\) dla \(\displaystyle{ i=1, 2}\) oraz \(\displaystyle{ corr(Z_1, Z_2) = -0,6449}\)
Jako wskazówkę do tego zadania została podana taka o to całka:
\(\displaystyle{ \int_0^1\log(x)\log(1-x)dx = 0,3551}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wartość oczekiwana, korelacja

Post autor: tometomek91 »

A co to jest \(\displaystyle{ U}\)?
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Wartość oczekiwana, korelacja

Post autor: behemoth »

U to skończona przestrzeń wartości, tak by najmniej zostało podane na wykładzie...
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Wartość oczekiwana, korelacja

Post autor: pyzol »

Ja bym raczej obstawiał zmienną losową z rozkładu jednostajnego \(\displaystyle{ \mathcal{U}(0;1)}\).
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Wartość oczekiwana, korelacja

Post autor: behemoth »

Możliwe... Wykładowca bardzo mieszał oznaczenia... Raz było, że U - zmienna losowa rozkładu jednostajnego na [0, 1], raz że po prostu jakaś zmienna losowa, a inny razem, że jakaś przestrzeń wartości....

Tak mniej więcej, to wiem jak rozwiązać to zadanie, ale zawsze mam problem z zapisem...
Czy wystarczy wziąć funkcję odwrotna do funkcji gęstość rozkładu \(\displaystyle{ Exp(\lambda)}\) i podstwaić do odpowiednich wzorów na wartość oczekiwaną i drugi moment zwykły...
A korelacje można policzyć ze wzoru: \(\displaystyle{ r_{XY} = \frac{\mathrm{cov}(X, Y)}{\sigma_X\sigma_Y}}\)
ODPOWIEDZ