Rozkład funkcji gęstości prawdopodobieństa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nieumiemtego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2012, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Rozkład funkcji gęstości prawdopodobieństa

Post autor: nieumiemtego »

Rozkład funkcji gęstości prawdopodobieństa jest trójkątem o wierzchołkach A(0,0) B(7, 9/50) C(100/9). Wyznacz krzywą opisująca dystrybuantę oraz sporządź jej wykres. Jak należy rozwiązać to zadanie? Z jakich zależności skorzystać. Narazie wyznaczyłem równania prostych przechodzących przez pkt, i nie wiem co z tym zrobić.
AB: y= 9/350 x
AC: y=o
BC: y=- 81/1850 x+ 18/37
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Rozkład funkcji gęstości prawdopodobieństa

Post autor: Adifek »

Skorzystaj z tego, że jeśli \(\displaystyle{ f(x)}\) jest gęstością prawdopodobieństwa, to dystrybuanta \(\displaystyle{ F(x)}\) dana jest wzorem:

\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{-\infty}^{x}f(t)\ \mbox{d}t}\)
ODPOWIEDZ