dekompozycja ciąg dalszy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

dekompozycja ciąg dalszy

Post autor: prawyakapit »

Zmienna losowa X ma rozkład o dystrybuanie F danej wzorem

\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} e^x &\text{dla } x < -1\\0,5 &\text{dla } -1\le x \ge 1\\1-e^{-x} &\text{dla} x \ge 1\end{cases}}\)

wyznaczylam \(\displaystyle{ P(X=-1)}\) i \(\displaystyle{ P(X=1)}\)
ale mam problem z wyznaczeniem \(\displaystyle{ G_{d}}\) dla \(\displaystyle{ x<-1}\)

czy będzie to \(\displaystyle{ G_{d}=0}\)?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

dekompozycja ciąg dalszy

Post autor: scyth »

Co to jest \(\displaystyle{ G_d}\)?
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

dekompozycja ciąg dalszy

Post autor: prawyakapit »

\(\displaystyle{ F=a_{d}F_{d}+a_{c}F_{c}=G_{d}+G_{c}}\)
ODPOWIEDZ