Zmienna losowa ma rozkład o dystrybuancie
F(x)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 &\text{dla } x <1\\ \frac{1}{8}x^2 &\text{dla } 1\le x<2\\1 &\text{dla} x \ge 2 \end{cases}}\)
dokonaj dekompozycji rozkładu,
Tak więc
\(\displaystyle{ F=a_{d}F_{d}+a_{c}F_{c}=G_{d}+G_{c}}\)
\(\displaystyle{ G_{d}}\)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 &\text{dla } x <1\\ \frac{1}{8} &\text{dla } 1\le x<2\\0,5 &\text{dla} x \ge 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ G_{c}}\)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 &\text{dla } x <1\\ \frac{1}{8}x^2- \frac{1}{8} &\text{dla } 1\le x<2\\0,5 &\text{dla} x \ge 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a_{d}= \lim_{x \to \infty } =0,5}\)
\(\displaystyle{ a_{c}=0,5}\)
\(\displaystyle{ F_{d}}\)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 &\text{dla } x <1\\ \frac{1}{4} &\text{dla } 1\le x<2\\1 &\{dla} x \ge 2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ F_{c}}\)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 &\text{dla } x <1\\ \frac{1}{4}x^2- \frac{1}{4} &\text{dla } 1\le x<2\\1 &\text{dla} x \ge 2 \end{cases}}\)
czy to jest dobrze?
Dekompozycja rozkładu zmiennych losowych
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Dekompozycja rozkładu zmiennych losowych
Wydaje się, że tak. Skoki dobrze wyłapujesz. Normowanie też dobrze robisz. Dokonałaś rozkładu na część ciągłą i dyskretną.