Dyskretny rozkład jednostajny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: MakCis »

Powiedzmy, że zmienna losowa \(\displaystyle{ T}\) ma rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ [0,60]}\). Czy prawdą jest, że wtedy\(\displaystyle{ P(T<k)= \frac{k}{60}}\) dla k \(\displaystyle{ \in [0,60]}\) ?
szw1710

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: szw1710 »

Tak, to prawda - pole odpowiedniego prostokąta tyle wynosi.

Rozkład jednostajny jest ciągły. Dlaczego piszesz dyskretny?
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: MakCis »

W temacie napisałem dyskretny i w treści posta również chodzi mi o dyskretny.
szw1710

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: szw1710 »

Nie ma czegoś takiego. Możesz ewentualnie wziąć zmienną losową przyjmującą wartości \(\displaystyle{ 1,2,\dots,60}\) z równymi prawdopodobieństwami \(\displaystyle{ \frac{1}{60}}\).
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: MakCis »

Chyba o to mi chodziło. Tzn. pisząc \(\displaystyle{ P(T<k)}\) miałem na myśli \(\displaystyle{ P(T=0 \vee T=1 \vee ... \vee T=59)}\).
szw1710

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: szw1710 »

To oczywiście tak będzie. \(\displaystyle{ T<k\iff T\in\{0,1,\dots,k-1\}}\), a ten zbiór ma \(\displaystyle{ k}\) elementów. Podtrzymuję uwagę nazewniczą - nie ma dyskretnego rozkładu jednostajnego. To co wyjaśniłem w pierwszym poście, dotyczyło rozkładu ciągłego. Ale widzisz pewną analogię. Jednak \(\displaystyle{ k}\) nie musiało tam być całkowite.
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: lokas »

szw1710 pisze:nie ma dyskretnego rozkładu jednostajnego
Nie masz racji, istnieje taki rozkład prawdopodobieństwa, są wyznaczone jego parametry, momenty itp
szw1710

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: szw1710 »

To kwestia nazewnicza - nie upieram się. Podaj tylko literaturę, w której tę terminologię znajdujesz
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: lokas »

Wykład?
szw1710

Dyskretny rozkład jednostajny

Post autor: szw1710 »

No właśnie - to tylko kwestia nazwy. Nigdy jej nie słyszałem w odniesieniu do dyskutowanego rozkładu. A wierz mi, że wykład z rachunku prawdopodobieństwa miałem ze światowej sławy matematykiem, ŚP. Profesorem Andrzejem Lasotą.

Pozostaje poszukać źródła, bo rzeczywiście może ktoś to tak nazywa

Daleko szukać nie trzeba: ... _dyskretny Aż sprawdzę w Krysickim, ale tym z rachunku.

Str. 81, Skokowy rozkład równomierny. Więc nazwa tego typu jest stosowana
ODPOWIEDZ