mam problem z zadaniem, bowiem wyszło mi pod jego koniec
F(t)=0,05
z tablic mam odczytac wartość t (czyli na odwrót niż się to zwykle robi)
w moich tablicach mam wartości od 0,5 do prawie 1, więc to oznacza, że są jakieś lepsze tablice, których nie mam czy, że źle zrobiłem zadanie?
może powinienem podstawić około 0,12 tak jak tu:
... blice.html
?
Aczkolwiek też mi to nie pasuje bo dla 0,12 w moich tradycyjnych tablicach jest wartość 0,508...
tablice rozkładu normalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kieleckim
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
tablice rozkładu normalnego
Jeśli F to dystrybuanta rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\), to robimy to tak:
\(\displaystyle{ F(t)=0,05\quad 1-F(t)=0,95\quad F(-t)=0,95}\) i odczytujesz wartość \(\displaystyle{ -t}\)
\(\displaystyle{ F(t)=0,05\quad 1-F(t)=0,95\quad F(-t)=0,95}\) i odczytujesz wartość \(\displaystyle{ -t}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kieleckim
- Podziękował: 2 razy