Rozkład Bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
xxxmgdxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 9 cze 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: C-ce
Podziękował: 7 razy

Rozkład Bernoulliego

Post autor: xxxmgdxxx »

Witam
mam takie zadanie:
Rzucamy 4 razy para symetrycznych kostek do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej 3 razy
na obu kostkach otrzymamy parzyste liczby oczek.

Zaczęłam to robić tak:
Próba: rzucanie 4 razy parą symetrycznych kostek do gry
n=4
sukces - co najmniej 3 razy na obu kostkach otrzymamy parzyste liczby oczek
Dla pojedynczego zdarzenia:
A - zdarzenie że na obu kostkach otrzymam parzyste liczby oczek
P(A) = 0,25

X- ilość zdarzenia, że na obu kostkach otrzymam parzystą liczbę oczek
\(\displaystyle{ P(X \ge 3)=1-P(X<3)=1-[P(X=0)+P(X=1)+P(X=2)]}\)

Nie wiem co mam wziąć za k
Czy mój tok rozumowania jest wg dobry?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład Bernoulliego

Post autor: janusz47 »

Drugi sposób
\(\displaystyle{ Pr\{ X \geq 3\} = Pr\{ X = 3\} + Pr\{ X = 4\}.}\)
W Twoim przypadku \(\displaystyle{ k = 0, \ 1, \ 2}\)
W moim \(\displaystyle{ k = 3, \ 4.}\)
ODPOWIEDZ